INGEN BINDNINGSTID & ALLTID FRI FRAKT
2022-09-28 Food Court / Youtube-kanalen

Nymald svartpeppar från kvarn

Hallå! Lova mig att du från och med när du sett den här filmen, alltid använder nymald svartpeppar från kvarn. OK?

/Henrik, kock och grundare

Nymald svartpeppar och vitpeppar från kvarn är bara ett av alla mina kocktips. Här i vår Food Court hittar du massor av tips- och receptfilmer. Det finns även filmer där jag berättar om våra olika matkassar och vad skillnaden mellan dem är. Flera filmer ligger också på Youtube.

Mer om peppar

Med ”äkta peppar” syftar man på vit-, svart- och grönpeppar som tas fram från bäret på den klättrande slingerväxten Piper Nigrum. Pepparväxten trivs i tropiska klimat. Den kan bli upp till 20 meter lång i vilt tillstånd och bären, som utgör kryddan peppar, växer i täta klasar. Växten härstammar från Indien och därifrån har den med människans hjälp, spridits till främst Sydostasien. Pepparn introducerades på Java redan på 100-talet f.Kr. Den blev tillsammans med muskot och nejlika drivkraften till striderna om herraväldet över Indonesien som utkämpades under 1500-1700-talen.

Pepparn var en av de kryddor som tidigast kom till Europa. Frakten skedde till sjöss och landvägen, från Indien. Arabiska handelsmän hade monopol på kryddhandeln och de hemlighöll varifrån kryddorna kom. Eftersom pepparn var så dyrbar såg många chansen i att ge sig ut på upptäcktsresor efter fler odlingsområden för peppar. Syftet var att hitta en säkrare och mindre kostsam väg till Indien.

Columbus var en av dem som på 1400-talet försökte hitta den kortaste vägen till Indien. Istället stötte han på Amerika och fann där bland annat chili, vilket han trodde var peppar. Det blev istället portugisen Vasco da Gama som några år senare lyckades segla runt Afrika och upptäcka Indien.

Slutligen, hur är det nu med färgerna! Olika plantor eller inte? Kortfattat kommer svart-, vit- och grönpeppar från samma pepparplanta. Pepparkornen får sedan olika karaktär beroende på var de växer, när de skördas och hur de hanteras.

Källa Santa Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

*

*

Fler inlägg i Youtube-kanalen

Prenumerera på våra goda recept och smarta kökstips!