INGEN BINDNINGSTID & ALLTID FRI FRAKT
2021-04-04 Food Court / Blogg

Chokladprovning med Matkomfort

Välkommen på chokladprovning med Matkomfort och Valrhona tillsammans med Werners värld.
Att hålla en chokladprovning behöver inte vara svårt. Här guidar vi dig för att du och dina vänner själva ska kunna göra en enkel chokladprovning. Varför inte packa ihop små cellofanpåsar och posta till dina vänner tillsammans med en inbjudan till en digital variant?

1. Förberedelser – chokladprovning

Välj ut några sorter choklad till din provning, du kan utgå från till exempel procenthalt, odlings-land eller plantage. Tre sorter kan du nu köpa i vår webbutik. Det kan vara ett lagom antal för smak- och luktsinnet vid en provning. Ha gärna vatten att skölja munnen med vid provningen så blir det lättare att urskilja olika toner i de olika chokladsorterna. Dela upp varje chokladsort i 3–4 bitar så att du kan smaka flera gånger på samma choklad.

2. Provning

Låt alla dina sinnen få uppleva chokladen. Hur doftar den, finns där en liten syra eller blommighet? Hur låter det när du delar chokladbiten, blir det ett litet knäckljud eller är det tyst? Är chokladen blank eller matt i ytan? Vad har den för färg? Smaka. Samtidigt som du stoppar in chokladen i munnen, dra in ett litet andetag och stäng munnen, tugga tills chokladen börjar smälta och låt då tungan föra upp chokladen mot gommen och andas ut genom näsan. Alla aromer som finns i det vi äter känner vi i näsan, därför ska luften ut genom den.

3. Prova igen

Ta en till bit av samma choklad utan att skölja munnen emellan och upprepa; andas in och stoppa in en liten bit choklad, stäng munnen, tugga, andas ut aromerna i näsan. När det är dags för nästa chokladsort, skölj då munnen. Spara någon bit av alla sorter om du vill repetera och testa dem igen.

4. Analysera smakerna

Sött, surt, salt, bittert och umami känner du på tungan. Tänk efter när respektive smak dyker upp. Kommer bitterheten först, följd av en syra eller tvärtom? Kan du känna någon sälta? Hur söt är chokladen? När du gör din utandning, fånga upp dina första intryck, tänker du till exempel kaffe, körsbär eller nötter? För en otränad provare kan det vara svårt att sätta ord på intrycken, därför ska du bara lita på det första som dyker upp. Inget är fel när det handlar om det mänskliga sinnet, tycker du att det till exempel smakar jasmin, så är det rätt i din upplevelse. Om ni är flera som provar, skriv därför först ner era intryck och prata om dem i andra omgången av smakningen så att ni inte påverkar varandra.

Lycka till med din provning!

Lär dig mer om choklad här.

2 kommentarer

 • romprovning med choklad

  Inspirerande med chokladprovning. Jag sysslar med romprovning och har tänkt komplettera med rom som tilltugg för att ha en chokladprovning med rom. Kanske ingen dum ide och jag har hittat sorterna jag vill ha med lokalt här i Göteborg. Har ni tips på vad jag kan köpa online och vilka sorter som är favoriter i chokladvärlden tro?

  • Matkomfort

   Vad härligt det låter med romprovning ihop med choklad!
   Menar du att du hittat romsorterna eller chokladsorterna lokalt i Göteborg?
   Är det chokladbitarna du vill kunna köpa på nätet?

   En av de populära som har provsmakningskit är just Valrhona.

   Kanske kan du höra efter med Chokladfabriken? De har egna provningar men kanske är villiga att hjälpa till.
   https://chokladfabriken.se/provningar/

   Jag gör själv mycket praliner och köper det mesta från Nora chokladskola
   https://marron.se De kanske också kan hjälpa till. Alternativt Åsö https://aso.se/

   Hoppas du fått lite tips och hör av dig igen om vi kan hjälpa till!
   /Marie-Fe, Matkomfort

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

*

*

Fler inlägg i Blogg

Prenumerera på våra goda recept och smarta kökstips!