INGEN BINDNINGSTID & ALLTID FRI FRAKT
Henrik ber oss sluta slänga mat
2020-02-17 Food Court / Blogg

Vi måste sluta slänga mat!

Nu måste vi sluta slänga mat. I Sverige producerar och importerar vi 1,6 gånger mer mat än vad vi äter. I Norge är den siffran 1,8 gånger. Det är ju inte klokt!

Jag har alltid brunnit för frågor kring att minska matsvinnet. Idag har vi kommit långt på Matkomfort. Jag kan med stolthet säga att vi har minimerat matsvinnet till i princip noll i vårt kök. Givetvis tycker ju alla man pratar med att matsvinn är något vi måste komma till rätta med, men problemet blir ju inte direkt mindre om vi inte går från ord till handling, eller hur? Ibland känns det som att ju högre standard vi har, desto större nonchalans infinner sig. Vi står parkerade utanför våra barns skolor med motorn på när barnen lämnas. Till vilken nytta? Vi struntar i att lukta eller smaka på mjölken när bäst före-datum passerat. Istället åker den ut i slasken och förpackningen kasseras bland våra hushållssopor. Till vilken nytta? Vi struntar i att fundera på vad och hur vi ska äta, vilket ger vid hand att vi kastar mat som vi inte känner för att äta. Till vilken nytta?

Om sanningen ska fram, och det ska den, är det inte till nytta för någon. Det är lathet och slentrian som kostar oss massor. Familjens kassa, naturen och inte minst vår självbild får sig en törn. Vem vill vi vara när allt kommer till kritan? När vi slutar bry oss om det som kan uppfattas som småsaker slutar vi snart bry oss om de stora frågorna också. Kom igen nu, det är inga uppoffringar vi pratar om! Jag menar inte att man ska äta gammal mat – men man ska inte kasta bra mat!

Håll utkik efter fler tips och trix, insikter och tankar kring det mest onödiga som finns, nämligen matsvinnet, här på Food Court. Tillsammans kan vi sluta slänga mat!


Hälsningar
Henrik Isaksson, kock och grundare av Matkomfort


Läs mer:
Henrik om matsvinn

 • Svinn försvinn
 • Premiera pre-orders
 • Väst är värst
 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  *

  *

  *

  Fler inlägg i Blogg

  Prenumerera på våra goda recept och smarta kökstips!